2 perc

Egy weboldal elindítása sok nyűggel jár: a grafikai tervezés, a megfelelő platform megtalálása, illetve a megfelelő tárhelyszolgáltató kiválasztása. Nagyon sokszor szempont az alacsony ár és a rengeteg ajánlat közül zöldfülűként nagyon nehéz választani. Előfordulhat az is, hogy rosszul választasz. A hosting cégek manapság szinte kivétel nélkül nagyon jó marketinggel dolgoznak, így nem könnyítik meg a dolgunkat a választásban.

Többféle típusú tárhelyből választatunk:

  • osztott tárhely
  • VPS/Cloud VPS
  • dedikált szerver

Vannak ingyenes tárhelyek is, de ezt nagyon gyorsan verd ki a fejedből! Ahogy Rumpelstiltskin mondaná: „A varázslatnak ára van.”

A varázslatnak ára van.

Forrás: Wattpad

A legkedveltebb megoldás a KKV szektorban az osztott tárhely szolgáltatás. Ennek a legnagyobb előnye, hogy egy vezérlőpult (pl.: Plesk, cPanel) segítségével néhány kattintással és különösebb informatikai tudás nélkül szabhatod testre a tárhelyedet. Rengeteg hátránya is van, de ezt majd máskor elmondom.

Biztonság

Bizony előfordult már nem egyszer, hogy egy weboldalt azért törtek fel, mert a tárhelyszolgáltató rendszergazdája nem volt elég körültekintő. Elég egy rossz beállítás, egy kis figyelmetlenség, a robotok és a hackerek meg fogják köszönni, hogy segítettél a munkájukban.

Az oldal betöltési sebessége

Manapság ha egy weboldal nem tölt be 1-2 másodpercen belül, a látogatók hajlamosak azonnal a vissza gombra kattintani. A honlapok betöltési sebessége sok mindentől függ, de az egyik legkritikusabb pont a tárhely lehet.

A keresőben elfoglalt hely

Szinte minden weboldal tulajdonos arra törekszik, hogy az organikus keresések között a lehető legelőkelőbb helyet tudják elfoglalni. A keresők robotokat alkalmaznak ahhoz, hogy feltérképezzék a weboldalakat. Ha egy robot azt tapasztalja, hogy a weboldalad nem elérhető vagy lassan tölt be, nagyon hamar akár a találati lista végére is kerülhetsz.

Ha szeretnél értesülni arról, ha éppen nem elérhető a weboldalad, használj Uptime Robotot!